Valentin, sin Evrope

Antonio Martino

Valentin, siroče koje je odraslo na ulicama Rumunije, danas je radnik koji u Belgiji živi u neizvjesnosti, a uskoro će postati otac. Kako da pobjegne od demona svog djetinjstva?
Pogledaj trailer
Prikazivanje završeno: 17.09.2020. 18:00h

Kada je Valentina, 14-godišnjeg dječaka s rumunskih ulica, usvojio par iz Belgije, za njega je to bio bijeg od siromaštva i ovisnosti o drogama.

Nekoliko godina kasnije na YouTubeu je slučajno pronašao dokumentarni film u kojem je prepoznao sebe dok je bio dijete. Stupio je u kontakt s rediteljem i zamolio ga da dođe kako bi mu ispričao ostatak svoje priče. Taj susret probudit će stare Valentinove demone. Iako je postao Evropljanin, potpuno drugačiji u odnosu na siroče kakvo je bio, i dalje se mora boriti s najmračnijim dijelovima svog karaktera. Ta introspekcija postaje još teža zbog toga što sa zaručnicom čeka dijete i živi u velikoj neizvjesnosti.

Na raskršću sudbina, ovaj film je putovanje u dušu osobe koja je preživjela život na ulici. Kako će pronaći svoje mjesto kao čovjek u Evropi koja i dalje nosi ožiljke željezne zavjese? Hoće li, zaista, moći pobjeći od svog karaktera i demona koji ga proganjaju?

Producenti: Ségolène Dujardin, Caroline Houben, Valeria Correale

Direktor fotografije: Paolo Panzera

Montažer: Felice d’Agostino

Trajanje: 55min

Produkcija: Decoupages, Climax, Fuoricampo

Država: Belgium, France, Italy