Ponoćna smjena

Luke Lorentzen

U najbogatijim naseljima Mexico Cityja porodica Ochoa ima privatno vozilo hitne pomoći i s ostalim pružateljima te usluge takmiči se za pacijente kojima je ona hitno potrebna.
Pogledaj trailer
Prikazivanje završeno: 15.09.2020. 22:30h

U Mexico Cityju manje je od 45 vozila hitne pomoći na devet miliona stanovnika. To je dovelo do rasta broja ilegalnih vozila hitne pomoći u svrhu zarade, a posao često vode neovlašteni ljudi, koji su ili djelomično ili nikako kvalifikovani za pružanje medicinskih usluga.

Ovo je priča o porodici Ochoa. Neovlaštene usluge hitne pomoći počeli su pružati krajem 1990-ih, nakon kupovine zastarjelog vozila hitne pomoći u Oklahomi. Uz pomoć mreže kontakata u policiji, porodica Ochoa plaća mito od 300 pezosa (17 USD) za svaki dojavljeni nesretni slučaj. Kada prvi dođu na mjesto nesreće, pacijentima naplate 3800 pezosa (185 USD) za transport do bolnice. Baveći se ovim poslom posljednjih 20 godina, ova simpatična porodica uspijevala je tek sastavljati kraj s krajem.

Dok očajni pacijenti satima čekaju na vozilo hitne pomoći, kojeg nema nigdje u blizini, porodica Ochoa stiže brzo i zadovoljava značajne medicinske potrebe.

Producenti: Elena Fortes, Daniela Alatorre

Direktor fotografije: Luke Lorentzen

Montažer: Luke Lorentzen

Trajanje: 80min

Produkcija: Hedgehog Films, No ficcion

Država: Mexico