Razlog zbog kojeg skačem

Jerry Rothwell

Film se temelji na istoimenom bestseleru Naokija Higashide. Istražuje iskustva osoba s autizmom i teškoćama u govoru iz različitih dijelova svijeta.
Pogledaj trailer
Prikazivanje završeno: 14.09.2020. 17:30h

Film se temelji na istoimenom bestseleru Naokija Higashide. Istražuje neurološke različitosti kroz iskustva osoba s autizmom i teškoćama u govoru iz različitih dijelova svijeta. Film spaja Naokijeve doživljaje autizma, koje je zabilježio kada mu je bilo tek 13 godina, s dirljivim prikazima pet izvanrednih mladih ljudi, a publici daje priliku da zaviri u intenzivan, ali često radostan svijet osjetila.

Trenuci iz života svakog lika povezani su s putovanjem japanskog dječaka kroz epske pejzaže. Pripovijedani odlomci iz Naokijeve knjige odražavaju način na koji on doživljava autizam te kako ga doživljavaju drugi, po čemu se razlikuje njegovo shvatanje svijeta i zašto tako reaguje – zašto skače.

Svi ti elementi u filmu sažeti su u osjetilno bogatu tapiseriju koja otkriva Naokijevu osnovnu poruku: "To što ne mogu govoriti ne znači da nemam šta reći." Opisi svijeta koje Naoki Higashida daje bez izgovorenih riječi navode nas da autizam posmatramo drugim očima.

Producenti: Jeremy Dear, Stevie Lee

Koproducent: Sam Payne

Direktor fotografije: Ruben Woodin Dechamps

Montažer: David Charap

Trajanje: 82min

Produkcija: BFI Film Fund, British Film Institute, Met Film Pr

Država: United Kingdom, United States