Putinovi svjedoci

Vitalij Manski

Film je zasnovan na jedinstvenim i isključivo dokumentarnim svjedočanstvima o pravim uzrocima i posljedicama operacije "Nasljednik", zbog koje je Rusija završila s predsjednikom koji je i dalje na vlasti.
Pogledaj trailer
Prikazivanje završeno: 14.09.2020. 22:30h

Događaji u ovom filmu počinju 31. decembra 1999. godine kada se Rusija upoznaje s novim predsjednikom. Vitalij Manski bio je član Putinovog tima zaduženog za izbornu kampanju. Imao je priliku snimiti njegove najbliže saradnike, uključujući i Dmitrija Medvedeva. Istovremeno, proveo je mnogo vremena s Jeljcinom i njegovom porodicom, snimajući njihove intimne trenutke dok čekaju izborne rezultate.

Film je zasnovan na jedinstvenim i isključivo dokumentarnim svjedočanstvima o pravim uzrocima i posljedicama operacije "Nasljednik", zbog koje je Rusija završila s predsjednikom koji je i dalje na vlasti. Protagonisti filma su Mihail Gorbačov, Boris Jeljcin, Vladimir Putin i ruska nacija koja je, kao i uvijek, nijemi svjedok vlastite sudbine. Film pruža rijedak pogled na mladog Putina i ogromnu političku mašinu koja ga je dovela na vlast.

Producenti: Natalija Manskaja, Gabriela Bussmann, Filip Remunda, Vít Klusák

Montažer: Gunta Ikere

Trajanje: 102min

Produkcija: Studio Vertov, Golden Egg Production, Hypermarket

Država: Czech Republic, Latvia, Switzerland